Varför blir löv gula på hösten?

Varför blir löv gula på hösten? Höstens ankomst för med sig en explosion av färger i naturen. Många av oss har förundrats över de fantastiska skiftningarna i gult, orange, rött och brunt som visas upp av lövträden. Men varför sker denna förvandling? Det hela har att göra med klorofyll, det pigment som ger löven deras gröna färg under våren och sommaren. När hösten närmar sig börjar dagarna bli kortare och temperaturen sjunker, vilket signalerar till träden att det är dags att förbereda sig för vintern. Som svar på detta börjar träd att bryta ner klorofyll och dra tillbaka näringsämnen till sina stammar och rötter, vilket gör att andra pigment blir synliga.

Klorofyllnedbrytning:

Under våren och sommaren är löven gröna på grund av överflödet av klorofyll, vilket hjälper till med fotosyntesen. När dagarna blir kortare på hösten minskar produktionen av klorofyll, vilket låter löven visa sina naturliga färger.

Carotenoider:

Dessa är pigment som alltid finns i lövet men som vanligtvis är dolda av det dominerande gröna klorofyllet. När klorofyllet försvinner blir dessa gula och orange pigment mer framträdande.

Antocyaniner:

Denna grupp av pigment är ansvariga för de röda, blåa och lila färgerna i vissa löv. Intressant nog produceras dessa pigment ofta nytt under hösten, i respons till ljusa dagar och kyliga nätter.

Tanniner:

Denna klass av kemikalier ger löven en brun färg. I vissa träd, när klorofyllet och andra pigment har försvunnit, är det de bruna tanninerna som dominerar.

Väderpåverkan:

Det specifika vädret under hösten kan påverka lövfärgernas intensitet och varaktighet. Kyliga nätter (men inte frost) kombinerat med soliga dagar kan öka produktionen av antocyaniner, vilket ger en mer levande färgskala.

Genom att förstå den underliggande vetenskapen bakom höstens färgprakt kan vi verkligen uppskatta skönheten i denna årstid på ett djupare plan. Det är naturens sätt att förbereda sig för den kommande vintern, samtidigt som den ger oss ett färgsprakande skådespel att njuta av.