Varför firar vi jul i Sverige?

Varför firar vi jul i Sverige? Den är en fråga som är betydligt vanligare idag att barn frågar än för säg 50 år sedan. Idag är det nämligen väldigt mycket fokus på julklappar och jultomtar och mindra av ursprunget till att vi firar jul i Sverige. Så vad är det då vi ursprungligen firade med julen? Från börjar har det sin ursprung från en hednisk tradition men som sedan övertagits av kristendomen. Det vi gör är att vi firar Jesu födelse. Där julafton den 24 december har allra störst fokus i firandet. Detta eftersom jesus ska ha födds natten mellan 24 december och 25 december.

Fördjupning i varför firar vi jul i Sverige

Julen är en av de viktigaste högtiderna i Sverige och firas varje år den 24 och 25 december. Det är en tid för familj och vänner att samlas, för att äta god mat, byta presenter och ha roligt. Men varför firar vi jul i Sverige? För att förstå detta måste vi titta på historien och traditionerna bakom denna helg.

Det kristna ursprunget

Till skillnad från många andra högtider, har julen sitt ursprung i kristendomen. Den kristna traditionen säger att julen firas till minne av Jesu födelse. Enligt bibeln föddes Jesus i en stall i Betlehem, i nutidens Israel, ungefär 2000 år sedan. Eftersom Jesus betraktas som en symbol för kärlek, frid och hopp, har hans födelse firats som en högtid i kristendomen i mer än tusen år.

I Sverige var det först under medeltiden som julen började firas, och det var endast inom kyrkan. I början var det vanligast att fira julen med gudstjänster och kyrkliga ceremonier, medan festligheterna i hemmen var begränsade.

Festligheterna sprider sig

Under 1800-talet började julen att bli en allmän högtid även utanför kyrkan. Den första julgranen tändes på slottet i Stockholm år 1808, och det blev snart en tradition att dekorera granar med ljus och julpynt i hemmen. Julklappar började också bli allt vanligare, och julmaten fick en allt viktigare roll i firandet.

Jultraditioner i Sverige

Idag finns det många traditioner som hör till julen i Sverige. En av de mest kända är kanske julbordet, som är en stor måltid med många olika sorters mat, inklusive julskinka, köttbullar, sill, prinskorv och Janssons frestelse. Dessutom är julmust, glögg och pepparkakor några av de vanligaste julmatarna och dryckerna.

Julgranen är också en viktig del av firandet. Många familjer samlas för att klä granen tillsammans med julpynt och ljus. Tomten är också en central figur i julfirandet, och det är vanligt att ha en julklappsutdelning där tomten delar ut presenter till barnen.

Avslutningsvis kan man säga att julen har sitt ursprung i kristendomen, men har sedan spridit sig till att bli en allmän högtid i hela samhället. Traditioner som julmat, julgranen och julklapparna har blivit en viktig del av firandet, och det är en tid för familj och vänner att samlas och ha roligt tillsammans. Julen är en högtid som för många är lika mycket en kulturell och social tillställning som en religiös sådan.