Varför kan jag inte sova?

Varför kan jag inte sova? Svar: Det finns så klart lika många anledningar till varför man inte kan sova som det finns människor på jorden. Därför är det ju inte helt enkelt att svara på. Så den här svarar vi på mer generellt vad som det brukar kunna bero på.

Äter du på nätterna?

Om du äter eller dricker på näterna så kan kroppen hålla sig vaken för att den tror att det ska komma inatt igen. Därför gäller det att hålla sig ifrån mat och dryck som uppfattas som en belöning av kroppen. Då vill den vakna samma tidpunkt igen och få mat och dryck.

Det eviga ljuset i ögonen

Idag får vi mer ljus i ögonen än någonsin tidigare. Detta med hjälp av mobiler och andra skärmar. Det gör att vi håller hjärnan igång och din kropp kommer aldrig riktigt ner i varv. Ha skärmförbud en viss tid innan du ska sova. Du får prova dig fram hur det fungerar för dig. En del måste ha det flera timmar innan medan vissa kan ha det kortare stunder.

Vargtimmen

Vargtimmen är egentligen inte en timmer utan ca klockan 3 till 5. Det är då som våran kroppstemperatur är som lägst och det är då kroppen är mest inne på att få sova. Det är då vi drömmer som mest och är också konstigt nog mest lättväckta. Vaknar du då så drabbas du lätt av oro av den anledningen. Det säg hänga med sedan människans alla år här på jorden när vi behövde vara mer på vår vakt när vi sov. Kanske i en grotta eller liknande.

Gör ingenting när du ska sova eller vaknar

När du ska sova eller vaknar mitt i natten så ska du göra ingenting. Börja inte fundera på saker i livet eller titta på klockan. Försök att tänka på ingenting. Tänk bara på din andning och lär dig en avslappningsövning som du kan hålla på med tills du somnar igen.

Unvik alkohol, koffein och nikotin

Något som verkligen kan förstöra sömnen är alkohol, koffein och nikotin. Har du svårt att sova bör du dra ner på det rejält. Du kommer förhoppningsvis märka stor skillnad efter ett tag. Speciellt på kvaliteten på din sömn.

Stress gör det väldigt mycket svårare att sova

Stess är något som verkligen försör somnen också. Om du känner att du stressar mycket bör du göra något åt det så snart som möjligt. Men stressa inte upp dig över att du är stressad. Lös det i den taktet som du kan hantera istället och stressa inte upp dig över att du är stressad. Se till att få hjälp med din stress om du inte hittar lösning på den själv.

Sök hjälp för dina sömnproblem

Om du känner att dina sömnproblem börjar bli så stora att du inte kan hantera dom bör du söka hjälp. Om det pågår i över en månad och minst varanan natt så bör du söka hjälp så du får ordning på det.

Sova på rutin är bra

Att gå och sova exakt samma tid varje dag är något som verkligen hjälper. Även gå upp samma tid. Det gör att kroppen ställer in sig på att det är då man sover. Så se till att försöka sova på rutin mer om du har svårt att sova.